De vijf emotionele fasen van het het publiceren van een boek

Je boek is klaar! Nu begint het pas echt. Het schrijven van een boek is een eitje in vergelijking met wat er voor nodig is om het verkocht te krijgen. Hoge pieken, diepe dalen. En nu is het zover: Publicatie!
Zelf – publicatie, hybride publicatie, traditioneel uitgeven. Het doet er eigenlijk niet zo toe. Je bent waarschijnlijk door een roller coaster gegaan van schrijven, herschrijven, schrappen, herschrijven, redigeren, corrigeren, herschrijven, schrappen.
En het is nog niet over…

Fase 1: Opwinding!

Je kunt bijna niet wachten tot het op bol.com staat of op Managementboek. Het was een ongelofelijke klus om op dit punt te belanden. En je bent trots. Natuurlijk. Het vraagt een enorme dosis vastberadenheid, focus en toewijding om een boek te schrijven. En iedereen is het erover eens: echt een opmerkelijk boek! Schouderklopjes all over the place…

Fase 2: Twijfel

Hoe publiceer je? Alleen een hardcover, of toch ook een e-book? Wanneer is de verschijningsdatum en is dat wel verstandig, juist in deze periode? En welke variant van de omslag ga je gebruiken? De definitieve tekst op de achterflap? Stel je voor dat je een verkeerde keuze maakt. Een eerste indruk met je boek kan je maar een keer maken dus alles moet kloppen. Twijfel alom. Het is de hoogste tijd om al deze beslissingen toch echt nu te nemen!

Fase 3: Frustratie

Ook jij bent in de fuik terecht gekomen. Hoeveel blogs, vlogs, artikelen en experts zijn er die je allemaal iets anders vertellen en die allemaal even redelijk lijken? Als je een grote zak geld had zou je iemand inhuren die het gewoon even voor je regelt. En die jou dan een mailtje stuurt als het allemaal op de rit staat. Ontzorgd van hier tot Tokio. Het enige wat je nog wilt is dat iemand tegen je zegt wanneer je bij welke boekhandel moet zijn om je boeken te signeren. De gedachte om een tweede hypotheek op je huis te nemen dringt zich steeds vaker aan je op. Heerlijk als je een heel team eens even flink aan de bak kan laten gaan. Was je maar drie maanden verder…

Fase 4: Voldoening

Het is zover. Je boek is er. Het ziet er goed uit. De pagina nummering klopt, de omslag past. Foutloos. Echt. Een statement richting alle mensen die ooit gedacht hebben dat het er nooit van zou komen. Een groot gevoel van voldoening en tevredenheid maakt zich van je meester. Dat varkentje heb je toch maar even gewassen. En goed ook.

Fase 5: En nu dan?

So far, so good..
Je boek staat op Bol.com. En op Managementboek. Maar dat betekent nog niet dat het ook verkoopt. wat nu? Je googelt je suf naar antwoorden en stuit op woorden als auteursplatform, branding, niche, haakjesboekmarketing. Hoe komen al die boeken toch in de boekwinkel? En waarom het jouwe nou net niet?

Misschien had je je huiswerk al wel gedaan en wist je het eigenlijk wel. Maar nu het erop aan komt en je daadwerkelijk mensen om recensies moet gaan vragen, social media bij moet houden, lezingen moet regelen, boekhandels moet bezoeken en leesclubs moet benaderen, valt het toch een beetje tegen.


Je had ingetekend op interviews, radio en televisieoptredens en 5 sterrenrecensies die als paddenstoelen uit de grond schieten. Je bent namelijk een auteur, of ondernemer. Of beide. Maar zeker geen marketingexpert. En hop, daar is de frustratie weer. En er is niemand die al de antwoorden heeft.

Maar het is goed. Er zijn meerdere manieren om je boek aan de man te brengen. Elke auteur bewandelt zijn eigen pad. Neem de tijd. Maak een plan. Kijk wat andere auteurs doen en wat je aanspreekt. Zie je jezelf dat doen? Je hoeft niet alles te doen wat anderen doen. Kies de dingen die bij je passen, want dan hou je ze vol en krijg je er energie van.

Zorg wel dat je basis op orde is: een goede website, laat je gezicht zien op minstens twee social media platforms en zorg dat je pagina’s over je boek bij je uitgever en je eigen website goed bezocht worden. Daar begint het mee.

  • Vind je het geven van lezingen leuk? Schrijf je dan in bij sprekersbureau’s. Ga lezingen houden bij alle bibliotheken bij jou in de regio of bij de ondernemersclubs.
  • Heb je een onderwerp dat interessant is voor middelbare scholieren? Organiseer een tour langs middelbare scholen.
  • Ben je introvert en is voor een grote groep staan niet jouw ding? Omarm internet, ga bloggen en gastblogs schrijven en organiseer een virtuele boektoer.
  • Geef lezingen via skype of geef een webinar. Of maak podcasts.
  • Laat je  niet gek maken omdat je niet precies weet wat je moet doen.
  • Kijk naar wat je leuk vindt om te doen en waar je goed in bent en maak een plan dat daarbij past., zodat je plezier beleeft aan je boek en de activiteiten die je rond je boek organiseert.

Zo maak je van die roller coaster die het publiceren van een boek toch is, een aangenaam plezierritje, waar je uiteindelijk uitkomt op de plek waar je wezen wilt. Alleen dan wel in je eigen tempo en op je eigen manier. Kun je wel wat  hulp gebruiken bij het maken van een plan dat wel werkt en bij je past?  Vul het formulier in en ik bel je terug. Dan kijken we wat er voor nodig is om jouw boek de wereld in te krijgen en hoe ik je daarbij kan helpen.

Andere berichten